Prąd · Poradnik

Zmiana sprzedawcy prądu krok po kroku — na co uważać

Sprzedawcę prądu zmienisz bezpłatnie, a dystrybutor musi umożliwić zmianę najpóźniej w 7 dni. Licznik i sieć zostają te same — zmienia się tylko firma, od której kupujesz energię. W pierwszym półroczu 2026 r. w gospodarstwach domowych zrobiono tak 16 031 razy.

W skrócie

  • Zmiana jest bezpłatna; wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony nic nie kosztuje.
  • Przy umowie terminowej odszkodowanie nie może przekroczyć bezpośrednich strat sprzedawcy.
  • Stary sprzedawca rozlicza się z tobą najpóźniej w 42 dni od zmiany.
  • Umowę zawartą przez telefon lub z akwizytorem odwołasz w 14 dni.

Czy zmiana sprzedawcy się opłaca?

Najpierw policz, ile płacisz dziś w taryfie sprzedawcy z urzędu — w kalkulatorze rachunku. Potem porównaj z ofertą nowego sprzedawcy: cenę za kWh, opłatę handlową, długość umowy i opłaty za jej wcześniejsze rozwiązanie. Pamiętaj, że dystrybucja i opłaty systemowe są takie same u każdego sprzedawcy — zmienia się tylko część „energia”.

Jak zmienić sprzedawcę krok po kroku?

  1. Sprawdź obecną umowę — czy jest na czas nieokreślony, czy terminowa, i jakie są warunki jej rozwiązania.
  2. Porównaj oferty — na pełnym koszcie rocznym, nie na cenie z reklamy.
  3. Podpisz umowę z nowym sprzedawcą — zwykle możesz udzielić mu pełnomocnictwa do wypowiedzenia starej umowy.
  4. Spisz stan licznika w dniu zmiany — przyda się przy rozliczeniu.
  5. Czekaj na rozliczenie — stary sprzedawca ma na nie 42 dni.
Uważaj na akwizytorów. Nikt „z elektrowni” nie musi sprawdzać twojego rachunku w domu. Jeśli podpisałeś umowę pod presją, masz 14 dni na odstąpienie — zobacz, jak to zrobić.

A co z prosumentami?

Jeśli masz fotowoltaikę, przed zmianą sprzedawcy zapytaj obecnego i nowego sprzedawcę, co stanie się z twoim kontem prosumenckim i niewykorzystanymi środkami. Zasady zależą od umowy — sprawdź je na piśmie.

Częste pytania

Ile trwa zmiana sprzedawcy prądu?

Dystrybutor musi umożliwić zmianę najpóźniej w 7 dni. Docelowo zmiana ma trwać 24 godziny przez centralny system informacji rynku energii, ale u dużych operatorów jeszcze to nie działa.

Czy zmiana sprzedawcy kosztuje?

Nie. Wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony jest bezpłatne. Przy umowie terminowej sprzedawca może żądać odszkodowania, ale nie wyższego niż jego bezpośrednie straty.

Czy po zmianie sprzedawcy zmieni się licznik?

Nie. Licznik i sieć należą do dystrybutora, który się nie zmienia.

Sprawdzono: · Redakcja samzmieniam · Jak pracujemy

Źródła:

  1. Prawo energetyczne (t.j. Dz.U. 2026 poz. 43), art. 4j ust. 3, 3a, 4, 6, 6a–6b, 7
  2. URE — zmiana sprzedawcy energii
  3. URE — ponad 45 tys. zmian sprzedawcy w I półroczu 2026 r.
  4. Ustawa o prawach konsumenta, art. 27 ust. 1
Przewijanie do góry